Socialrätt OCH
tvångsomhändertagande

Våra erfarna advokater och jurister åtar sig uppdrag som offentligt biträde i mål som avser frågor om tvångsomhändertagande enligt LVU, LPT, LVM och LRV.

Boka en kostnadsfri inledande rådgivning

08 128 952 00

Kammakargatan 66 

111 24 Stockholm

018 500 610

Kungsängsvägen 27
753 23 Uppsala

08 128 952 00

Järnagatan 16,
151 73 Södertälje

015 271 10 10

Nordfeldts Väg 9
645 51 Strängnäs

015 522 78 80

Hospitalgatan 26
611 32 Nyköping

rätt till offentligt biträde

LVM, LPT och LVU har en gemensam nämnare: i dessa mål vill samhället på något sätt tvångsvårda en enskild individ. Huvudregeln i dessa mål är att den som berörs har rätt till ett offentligt biträde. Det offentliga biträdet i denna typ av mål är att hjälpa personen som är berörd av tvångsvårdsärendet. Detta ska göras oberoende i relation till domstolarna, vårdmyndigheterna och andra. Denna uppgift är alltså i mångt och mycket väldigt lik en offentlig försvarares uppgifter i brottmål.

skilsmässa Stockholm

lvm Vård av missbrukare

LVM (lag om vård av missbrukare i vissa fall) riktar in sig på samhälleliga situationer där personer fastnat i missbruk, och där samhället genom tvång vill ge vård. För att socialnämnden ska få reda på att en vuxen person har ett behov av tvångsomhändertagande på grund av missbruk kan en anmälan skickas in till socialnämnden. Missbruken som omfattas av lagen är bland annat narkotika och alkohol, och tanken med lagen är att den missbrukande skall bli fri från sitt missbruk.

Socialnämnden kan efter en utredning ansöka hos förvaltningsrätten om vård enligt LVM, om det finns ett behov. I majoriteten av LVM-målen har personen som är berörd och kan riskera tvångsvård rätt till ett offentligt biträde. En person som befinner sig i en sådan situation behöver informera socialtjänsten att den önskar ett offentligt biträde. Efter ansökan till förvaltningsrätten tar de ett beslut om tvångsvård enligt LVM.

lvu vård av unga

LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga) reglerar hur en situation där ett barn på ett eller annat sätt misstänks fara illa ska behandlas. Anledningar till att LVU kan aktualiseras är ifall barnet själv skadar sig eller sätter sig i skadliga situationer eller om någon eller båda av barnets föräldrar inte klarar av att vårda barnet. I och med ett tvångsomhändertagande enligt LVU begränsas rätten för en vårdnadshavare att bestämma för den unga personen.

Det är ofta mycket påfrestande för parterna att genomgå ett LVU-ärende. Av denna anledning är det viktigt att, om du är en part i ett LVU-ärende, begära ett offentligt biträde.

Det offentliga biträdet kan bidra med juridiska kunskaper och att hålla ett mer konstruktivt samtal mellan vårdnadshavarna och socialtjänsten. Med ett offentligt biträde kan det bli lättare att hitta förutsättningar för att på kort eller lång sikt finna en lösning på det tillstånd som uppkommit.

En ansökan om tvångsomhändertagande enligt LVU görs av socialnämnden till förvaltningsrätten. Om förvaltningsrätten upptar en förhandling kallas vårdnadshavarna och barnet till muntlig förhandling där ett offentligt biträde får tas med. Efter förhandlingen tar förvaltningsrätten ett beslut om tvångsomhändertagande ska bli aktuellt eller inte. Detta beslut kan överklagas till kammarrätten, och i sista hand Högsta förvaltningsdomstolen.

lpt Psykiatrisk tvångsVård

LPT (lag om psykiatrisk tvångsvård) behandlar situationer när individer tvångsvis behöver psykiatrisk vård, som exempelvis vid en allvarlig psykisk störning. Detta inleds med att en legitimerad läkare efter en speciell undersökning av personen i fråga utfärdar ett vårdintyg. Efter undersökningen placeras personen på en vårdinrättning där chefsöverläkaren inom 24 timmar ska besluta om tvångsvård enligt LPT. Anledningar till tvångsvård är om det finns risk för andra personers psykiska eller fysiska hälsa, säkerhet, men även personens eget liv.

Personen som har omhändertagits har möjlighet att överklaga beslutet om tvångsvård till förvaltningsrätten och kan då ha rätt till ett offentligt biträde som hjälper den att tillvarata sina intressen. Det är inte acceptabelt att tvångsvården pågår längre än nödvändigt, varför chefsöverläkaren regelbundet ska se över om det är nödvändigt med fortsatt tvångsvård.

Boka en kostnadsfri inledande rådgivning

Våra advokater och jurister har vi omfattande erfarenhet av uppdrag som offentligt biträde i socialrättsliga mål. Kontakta oss för att boka en tid.

Fler rättsområden

Brottmål

För dig som vill ha juridisk hjälp vid misstanke om eller blivit utsatt för brott

läs mer

Socialrätt

För dig som vill ha juridisk hjälp med LVU, LPT, LVM och LRV

läs mer

Ekonomisk famlijerätt

För dig som vill ha hjälp med samboavtal, äktenskapsförord och testamenten

läs mer

Vårdnadstvist

För dig som vill ha juridiskt stöd i en vårdnadstvist

läs mer

Ekobrott

För dig som vill ha juridisk hjälp vid misstanke om ekobrott

läs mer

Affärsjuridik

För dig som vill bilda eller driver företag

läs mer

Migrations- och asylrätt

För dig som söker asyl eller har juridiska frågor om migrationsrätt

läs mer

Notarius Publicus

Få hjälp att intyga dokument med apostille och vidimera namnteckningar

läs mer

Boka en kostnadsfri inledande rådgivning

08 128 952 00

Kammakargatan 66 

111 24 Stockholm

018 500 610

Kungsängsvägen 27
753 23 Uppsala

08 128 952 00

Järnagatan 16,
151 73 Södertälje

015 271 10 10

Nordfeldts Väg 9
645 51 Strängnäs

015 522 78 80

Hospitalgatan 26
611 32 Nyköping

Postadress

Advokatlaget AB
Box 454 32
104 31 Stockholm

Maila oss

Stockholm

Kammakargatan 66
111 24 Stockholm

Hitta hit

Ring oss

Uppsala

Kungsängsvägen 27
753 23 Uppsala

Hitta hit

Ring oss

Södertälje

Järnagatan 16
151 73 Södertälje

Hitta Hit

Ring oss

Strängnäs

Nordfeldts Väg 9
645 51 Strängnäs

Hitta Hit

Ring oss

Nyköping

Hospitalgatan 26
611 32 Nyköping

Hitta Hit

Ring oss

© Advokatlaget AB. Alla rättigheter reserverade