Migrationsrätt och asylrätt
Våra advokater och jurister har omfattande erfarenhet inom migrationsrätt och asylrätt och kan hjälpa dig med din asylansökan, att söka arbetstillstånd eller biträda dig i förvarsärenden.
Boka en kostnadsfri inledande rådgivning
asyl
Om du vill ansöka om asyl i Sverige ska du skicka in en ansökan om asyl till Migrationsverket.
Som asylsökande har du ofta rätt till att få ett offentligt biträde utsett för dig att tillvarata dina rättigheter i asylprocessen.
Ett offentligt biträde brukar ofta vara en advokat eller jurist. Kostnaderna för det offentliga biträdet stannar på staten.
uppehållstillstånd
Uppehållstillstånd är ett tillstånd för personer som inte är svenska medborgare att bosätta sig i Sverige. Om en person som inte har medborgarskap i Sverige är bosatt här, men saknar uppehållstillstånd, kan den personen bli utvisad till det land personen har medborgarskap. EES- och EU-medborgare har en motsvarande rättighet som kallas uppehållsrätt, som innebär att de får stanna i Sverige längre än de grundläggande tre månaderna.
I Sverige är det Migrationsverket som utreder och beslutar i ärenden om uppehållstillstånd. Beslut som rör migration kan överklagas till Migrationsdomstolen, och därefter till Migrationsöverdomstolen.
Arbetstillstånd
För att kunna arbeta säkert och lagligt som icke-medborgare i Sverige krävs ett arbetstillstånd.
Generellt behöver en ansökan om arbetstillstånd ha sökts och beviljats redan innan inresa i Sverige. Det finns dock undantag, exempelvis om den som sökt arbetstillstånd har rätt till uppehållstillstånd.
För att påbörja en ansökan om arbetstillstånd måste den som söker först ha fått ett erbjudande om anställning av en arbetsgivare i Sverige.
Anställningen som erbjudits ska följa svenska kollektivavtal och arbetsgivaren måste erbjuda en heltäckande försäkring för den anställde. När ansökan sedan beviljats gäller den i två år och är bunden till den specifika arbetsgivaren och anställningen.
Om du är asylsökande men har fått avslag på din asylansökan kan du under vissa förutsättningar ändå få rätt att stanna och arbeta i Sverige.
medborgarskap
Medborgarskap i Sverige är som ett bevis på att en person är medlem i det svenska samhället. Ett svenskt medborgarskap ger en ovillkorlig rätt att vara i Sverige. Medborgarskap i Sverige kan fås på olika sätt. Det vanligaste sättet är att man föds i Sverige, och därmed blir svensk medborgare.
För personer som inte föds i Sverige, men som vill bli svenska medborgare måste man ansöka om det till Migrationsverket. Efter att Migrationsverket tagit emot en ansökan om medborgarskap kontrollerar de om den som söker uppfyller dem krav som ställs. För att en ansökan ska beviljas krävs att personen har fyllt 18 år, kan styrka sin identitet, kan visa att hon eller han förväntas leva hederligt, har tidigare beviljats permanent uppehållstillstånd och kan visa att hon eller han har sin hemvist i Sverige.
För en person som söker medborgarskap i Sverige och ännu inte fyllt 21 år gäller vissa förenklade regler vid ansökan. Chansen att få medborgarskap beror då på rätt att vistas i Sverige, personens ålder och hur länge personen bott i Sverige.
I Sverige är det tillåtet att ha dubbla medborgarskap. Det betyder att det går bra att ha kvar medborgarskapet från hemlandet, och samtidigt söka medborgarskap i Sverige.
Rätt till offentligt biträde i förvarsärenden
En person som varit i förvar i mer än tre dagar har rätt till ett offentligt biträde som utses att tillvarata personens rättigheter i förvarsprocessen.
Ett offentligt biträde brukar ofta vara advokat eller jurist. Kostnaderna för det offentliga biträdet stannar på staten.
Frågor och Svar
Migrationsrätt är ett område inom juridiken som behandlar utländska medborgares rätt att vara i Sverige. I Sverige är det Migrationsverket som tar hand om frågor om migrationsrätt, och den mest centrala lagen på området är Utlänningslagen som innehåller bestämmelser om asyl, visum och uppehållstillstånd. Migration innebär att människor flyttar mellan länder. Det kan ha olika orsaker och vara både ofrivilligt och frivilligt. Migrationsrätt omfattar bland annat uppehållstillstånd, arbetstillstånd och medborgarskap.
Med asyl avses att en person söker skydd i ett annat land än sitt hemland.
Med förvar menas att en person som saknar tillstånd att vistas i landet och ska avvisas eller utvisas omhändertas och tas i förvar i avvaktan på utredning avseende personens rätt att vistas i landet. När man är förvarstagen är man frihetsberövad och får endast vistas på en låst avdelning.
Medborgare i länder utanför EU/EES/Schweiz behöver tillstånd för att arbeta i Sverige. Varifrån du kommer, hur länge du ska stanna och vad du ska arbeta med påverkar vilken typ av tillstånd du ska söka.
Fler rättsområden
Boka en kostnadsfri inledande rådgivning
© Advokatlaget AB. Alla rättigheter reserverade