Ekobrott

Våra advokater och jurister har erfarenhet av affärsjuridik, konkursutredning och ekonomisk utredning och kan biträda dig som är misstänkt för ekobrott.

Boka en kostnadsfri inledande rådgivning

08 128 952 00

Kammakargatan 66 

111 24 Stockholm

018 500 610

Kungsängsvägen 27
753 23 Uppsala

08 128 952 00

Järnagatan 16,
151 73 Södertälje

015 271 10 10

Nordfeldts Väg 9
645 51 Strängnäs

015 522 78 80

Hospitalgatan 26
611 32 Nyköping

Vad är ekobrott?

Ekobrott är en förkortning för ekonomisk brottslighet, som är ett samlingsbegrepp för olika typer av brott som hänför sig till ekonomi och näringsverksamhet.

Det vanligaste ekobrottet är bokföringsbrott, skattebrott och penningtvättsbrott. Den här typen av brottslighet upptäcks ofta i samband med konkursutredning av företag som är försatta i konkurs. Ett moment i konkursutredningen är att gå igenom företagets bokföring och underrätta Ekobrottsmyndigheten vid misstanke om brott. 

Exempel på andra former av ekobrott är häleri, förskingring, trolöshet mot huvudman, insiderbrott, bedrägeri, brott mot aktiebolagslagen, marknadsmanipulation, svindleri, mutbrott och bidragsbrott.

Skattebrott

I Skattebrott kan enbart begås genom att med avsikt lämna uppgifter som är oriktiga till Skatteverket, att man underlåter att lämna in sin deklaration eller övrig uppgift. Det är inte möjligt att begå skattebrott genom oaktsamhet eller slarv. Skattebrott är ett farebrott, vilket i detta fall innebär att det ska uppkomma en fara för att ett felaktigt belopp återbetalas eller fara för att skatt på något sätt inte betalas till det allmänna. Skulle det vara så att en sådan fara skulle uppstå, har man möjlighet att rätta till den felaktiga uppgiften och undgå straff. I en sådan situation är det viktigt att anlita en advokat, för att allting ska gå rätt till.

häleri

Om någon med avsikt anskaffar sig något som tagits från någon annan genom brott, så som förskingring, bedrägeri, rån eller stöld, och sedan gör vinst på saken den skaffade, har ett häleribrott begåtts.

Köparen av den exempelvis stulna saken kan däremot undgå att dömas för häleri, om denne kan bevisa att det var i god tro. För detta krävs att den som köper den stulna saken inte har kunnat misstänka att säljaren skaffat saken genom brott. Häleribrott handlar ofta om köp och försäljning av begagnade mobiltelefoner och bilar.

bokföringsbrott

Ett bokföringsbrott kan utföras både med avsikt och av oaktsamhet genom att inte bevara räkenskapsmaterial, lämna uppgift i bokföringen som är oriktig eller inte bokföra affärshändelser. In- och utbetalningar med kontanter ska bokföras påföljande dag. Affärshändelser av annan karaktär ska bokföras så fort det är möjligt, eller senast 50 dagar efter månaden som affärshändelsen uppstod. För små företag kan 60 dagar gälla.

penningtvättsbrott

Brottet penningtvätt innebär att åtgärder vidtas av någon för att avsiktligt dölja pengar som härstammar från brott. Om penningtvätt sker i näringsverksamhet kallas det näringspenningtvätt. Det som krävs för brottets fullbordan är ett främjande, döljande eller avsikt. Åklagaren har i sådana här fall i uppgift att påvisa att egendom härrör från brott och även bevisa att en avsikt att har funnits.

På senare år har antalet penningtvättsbrott ökat och ofta är det en utdragen process från första förhör tills att åklagaren bestämmer vad den ska göra. För att få stöd och vägledning i en sådan process är det lämpligt för den som misstänks att anlita en advokat.

bedrägeri

Ett bedrägeri har begåtts när någon genom vilseledande fått någon annan att begå handling eller vara underlåten. Utöver detta ska det vara till vinning för gärningspersonen och medföra skada för den utsatte. För att ett bedrägeribrott ska vara fullbordat krävs avsikt att lura någon.

Nätbaserade bedrägerier har ökat på senare dagar och dessa kan se olika ut. Det kan vara via e-postmeddelanden som säger att man har vunnit på lotteri och uppmanar mottagaren att överlämna uppgifter om bankkontonummer så att bedragaren kan betala ut vinsten. Ett annat exempel på bedrägeri är de så kallade Nigeriabreven som innebär att om man ställer sitt bankkonto till förfogande ska man få en stor provision. Det hela går ut på att få tillgång till bankuppgifter för att sedan tömma den utsattes bankkonton.

Våra advokater och jurister kan biträda dig som är misstänkt för ekobrott

Utredningar i ekobrott är i många fall omfattande och kan kräva specialkunskap inte bara i juridik, utan även i ekonomi och bokföring. I de flesta utredningar som bedrivs avseende ekobrott har du som misstänkt rätt till offentlig försvarare som har i uppdrag att tillvarata dina intressen och rättigheter samt biträda dig under utredningen.

Våra advokater och jurister har erfarenhet av affärsjuridik, konkursutredning och ekonomisk utredning och har biträtt flera klienter som försvarare i mål avseende ekobrott.

Boka en kostnadsfri inledande rådgivning

Kontakta oss för att boka en tid om du behöver ett hjälp eller har allmänna frågor om dina rättigheter om du är misstänkt för ekobrott.

Fler rättsområden

Brottmål

För dig som vill ha juridisk hjälp vid misstanke om eller blivit utsatt för brott

läs mer

Socialrätt

För dig som vill ha juridisk hjälp med LVU, LPT, LVM och LRV

läs mer

Ekonomisk famlijerätt

För dig som vill ha hjälp med samboavtal, äktenskapsförord och testamenten

läs mer

Vårdnadstvist

För dig som vill ha juridiskt stöd i en vårdnadstvist

läs mer

Ekobrott

För dig som vill ha juridisk hjälp vid misstanke om ekobrott

läs mer

Affärsjuridik

För dig som vill bilda eller driver företag

läs mer

Migrations- och asylrätt

För dig som söker asyl eller har juridiska frågor om migrationsrätt

läs mer

Notarius Publicus

Få hjälp att intyga dokument med apostille och vidimera namnteckningar

läs mer

Boka en kostnadsfri inledande rådgivning

08 128 952 00

Kammakargatan 66 

111 24 Stockholm

018 500 610

Kungsängsvägen 27
753 23 Uppsala

08 128 952 00

Järnagatan 16,
151 73 Södertälje

015 271 10 10

Nordfeldts Väg 9
645 51 Strängnäs

015 522 78 80

Hospitalgatan 26
611 32 Nyköping

Postadress

Advokatlaget AB
Box 454 32
104 31 Stockholm

Maila oss

Stockholm

Kammakargatan 66
111 24 Stockholm

Hitta hit

Ring oss

Uppsala

Kungsängsvägen 27
753 23 Uppsala

Hitta hit

Ring oss

Södertälje

Järnagatan 16
151 73 Södertälje

Hitta Hit

Ring oss

Strängnäs

Nordfeldts Väg 9
645 51 Strängnäs

Hitta Hit

Ring oss

Nyköping

Hospitalgatan 26
611 32 Nyköping

Hitta Hit

Ring oss

© Advokatlaget AB. Alla rättigheter reserverade