Ekonomisk familjerätt

Våra erfarna advokater hjälper dig att upprätta avtal om ekonomisk familjerätt som samboavtal, äktenskapsförord, gåvobrev och testamenten. Vi kan också hjälpa till med registrering av de avtal som kräver det. 

Boka en kostnadsfri inledande rådgivning

08 128 952 00

Kammakargatan 66 

111 24 Stockholm

018 500 610

Kungsängsvägen 27
753 23 Uppsala

08 128 952 00

Järnagatan 16,
151 73 Södertälje

015 271 10 10

Nordfeldts Väg 9
645 51 Strängnäs

015 522 78 80

Hospitalgatan 26
611 32 Nyköping

Samboavtal

I ett samboförhållande är det viktigt att veta vad som händer med er egendom om ni skulle separera, vilken egendom som ingår i bodelningen och inte. Vid en bodelning mellan sambor ingår bostad och bohag som har införskaffats gemensamt. Någon annan egendom ingår inte i bodelningen. Vem som har betalat för bohaget och bostaden spelar ingen roll. En bostad är samboegendom och ska ingå i bodelningen om bostaden införskaffats för att vara gemensam permanentbostad för samborna och bohag ska ingå i bodelningen ifall det införskaffats till permanentbostaden för gemensam användning. Exempel på bohag kan vara köksutrustning och möbler.

Händer håller om ett papper i formen av en familj ekonomisk familjerätt

Den lag som reglerar hur en bodelning mellan sambor ska gå till är sambolagen. Sambolagens regler om bodelning stadgar att den egendom som ingår i bodelningen ska delas lika dem emellan, se 14 § sambolagen

Om man i stället själv vill bestämma hur egendomen ska fördelas kan man upprätta ett samboavtal. På detta sätt reglerar samborna själva hur de ska dela upp bostad och bohag vid en eventuell separation. En anledning till att upprätta samboavtal kan vara för att en av samborna investerat mer i bostad och bohag, och därmed vill vara säker på att den får ha majoriteten av sin egendom kvar. För att ett samboavtal skall vara giltigt krävs det att det undertecknas av båda personerna i samboförhållandet, men det behöver inte registreras hos Skattemyndigheten, som när det gäller ett äktenskapsförord. För att minska risken för konflikt vid en separation kan det även vara bra att det finns ett eller flera vittnen till undertecknandet av samboavtalet.

Vi hjälper dig med rådgivning inom ekonomisk familjerätt och att upprätta ett samboavtal.


Äktenskapsförord

Par som gifter sig ekonomisk familjerätt

Ska du ingå äktenskap, eller redan är gift, kan det vara bra att veta vad som händer med era tillgångar och skulder om din make/maka avlider eller vid en separation. Vem äger vad och vem ska få vad av det ni äger.

När du gifter dig blir all egendom som du har giftorättsgods, vilket innebär att vid en separation eller dödsfall, kan man förenklat säga att era tillgångar och skulder “slås ihop” till en gemensam egendom, som sedan delas er emellan. Det finns dock ett undantag, om du har fått ett testamente eller gåvobrev, där det står att en viss egendom ska vara din enskilda.

I vissa fall kan även personliga rättigheter och tillhörigheter undantas från bodelning, exempelvis kläder. Efter separation eller dödsfall i ett äktenskap ska en bodelning göras, då ingår allt giftorättsgods. Vem som äger vad eller vem som betalade vad har i detta skede ingen betydelse, varken innan äktenskapet ingicks, eller under äktenskapet. För att undvika att en viss egendom skall vara giftorättsgods, och sedan ingå i bodelningen, kan man upprätta ett äktenskapsförord. 

Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar eller blivande makar som bestämmer hur egendomen ska fördelas mellan makarna. I äktenskapsförordet framför ni vilken egendom som ska vara enskild, tillhöra en av makarna, och därmed inte ingå i bodelningen. För ett äktenskapsförords giltighet krävs att det är signerat med underskrift av båda makarna, och att det är registrerat hos Skattemyndigheten.

Äktenskapsförord kan upprättas både innan äktenskapet, och under det, vilket framgår av 7 kap. 3 § ÄktB. Det finns även möjlighet att ändra ett äktenskapsförord vid ett senare tillfälle, om någon av makarna önskar lägga till eller ta bort enskild egendom. Detta görs då genom att ni skriver ett nytt äktenskapsförord, och registrerar det hos Skattemyndigheten. Tanken med äktenskapsförord är att minska konflikter vid en separation, men även för att göra det möjligt för en make att behålla egendom som har ett speciellt värde för den, exempelvis gällande släktklenoder. Om en av makarna har betydligt mer tillgångar än den andra, och önskar hålla dessa utanför bodelningen, hålla de för sig själv, kan ni skriva det i äktenskapsförordet.

Vi hjälper dig med rådgivning inom ekonomisk familjerätt och att upprätta ett äktenskapsförord.


bodelning

Bodelning innebär att du och din partner fördelar er egendom, skulder och tillgångar mellan er. Bodelning kan göras av flera anledningar, det kan vara vid ett samboförhållandes upphörande, skilsmässa, under ett äktenskaps gång eller när någon i paret avlider. Tanken bakom bodelning är att skapa en rättvis fördelning av de gemensamma tillgångarna och ekonomin.

Hur går en bodelning till?
En bodelning görs i flera steg. Inledningsvis upprättas en inventering och marknadsvärdering av samtliga skulder och tillgångar som ska ingå i bodelningen. Detta kan uttryckas som att man punktar upp och värderar eventuella bankkonton, fastigheter, företagsandelar, fordon, skulder och andra ekonomiska tillgångar.

Efter första steget, inventeringen, ska det som ingår i bodelningen fördelas, fördelningsfasen. Vid detta tillfälle kan man antingen komma överens om uppdelningen av skulder och tillgångar på egen hand, alternativt ta hjälp av en jurist som fördelar bohaget.

Sax som klipper papper i form av en familj ekonomisk familjerätt

Hur en bodelning ska gå till beror på den aktuella situationen och förhållandet mellan parterna. Samboförhållanden och äktenskap regleras nämligen i olika lagar och har olika varierande regler för hur ett bohag ska delas. Även vid dödsfall är processen för att göra en bodelning annorlunda.

Om parterna inte kan komma överens om vad som är gemensamt ägd egendom som ska omfattas av en bodelning är det vanligt förekommande att parterna anlitar juridiska ombud som för deras talan vid bodelningen. Parterna kan även ansöka om att en domstol ska förordna en bodelningsförrättare som får i uppdrag att fördela egendomen mellan parterna. 

Vi kan hjälpa dig som ombud i bodelningstvister eller som bodelningsförrättare.

Läs mer om bodelning

När ett äktenskap upplöses, ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning, detta finns reglerat i 9 kap. 1 § 1 st. ÄktB. Värdet på de tillgångar och skulder som finns i äktenskapet görs med utgångspunkt från den dag som ansökan om skilsmässa skickats in till tingsrätten. De tillgångar som ska tas med i bodelningen kallas giftorättsgods, vilket stadgas i 10 kap. 1 § ÄktB, och om någon av makarna har egendom som är enskild, ska den inte ingå i bodelningen.

Bodelning mellan makar regleras i äktenskapsbalken. Då en skilsmässa föranleder en bodelning har makarna rätt till hälften vardera av det totala giftorättsgodset, efter att skulder dragits av, detta brukar benämnas giftorättsanspråket. Denna regel om hälften vardera, kan däremot undgås genom äktenskapsförord som fördelar egendomen mellan dem på annat sätt.

Bodelning vid separation är inte obligatorisk, utan kan göras om parterna vill det. Till skillnad från bodelning vid upplösning av äktenskap är det andra regler kring vad som ska ingå i en bodelning vid separation, nämligen gemensam bostad som köpts tillsammans, möbler och andra ting som tillhör bostaden. Exempel på tillgångar som inte kan ingå i en bodelning är fritidsbostäder, pengar, värdepapper och bilar.

Den lag som är reglerar bodelning för samboförhållanden är sambolagen. Skyddet och rättigheterna som sambolagen ger är inte samma som äktenskapsbalken. Vid ett samboförhållandes upphörande har respektive sambo i vanliga fall rätt till det den anskaffat på egen hand och det den äger. I avsikt att ändra det nämnda förhållandet, att var sambo har rätt till sitt, kan skriftliga avtal upprättas, vanligtvis ett samboavtal.

Efter en persons bortgång inleds bodelningen med en bouppteckning, vilken innehåller den avlidnes skulder och tillgångar dagen den avled. I detta skede inträffar en bouppteckningsförrättning, till vilken samtliga arvingar kallas. Efter förrättningen färdigställts skickas bouppteckningen för registrering hos Skatteverket. 

Om den avlidne var i ett äktenskap vid dödsdagen, skall även skulder och tillgångar från den efterlevande maken/makan värderas och antecknas på samma vis. När Skatteverket registrerat bouppteckningen påbörjas bodelningen makarna emellan. Härefter fördelas tillgångarna från den avlidne i ett arvskifte. Har den avlidne innan sin död upprättat ett testamente, ska det i detta skede tas hänsyn till det.

Bodelning kan även göras under ett äktenskap, vilket kan medföra ett antal fördelar:
– I fall en av makarna önskar överföra lånen och ägandet för en bostad, exempelvis i syfte att undgå kapitalvinst- och stämpelskatt vid försäljning.
– Om en av makarna startar ett företag – då slås risken att båda blir skuldsatta för bolagets räkning ut. Viktigt att ha i åtanke är att äktenskapsförord kan krävas.
– Om ni önskar klara upp vem som äger vad.
– Om en mer jämställd ekonomi i äktenskapet eftersträvas.

Om makarna är ense över hur giftorättsgodset ska fördelas dem emellan, behöver de inte skicka in en ansökan till tingsrätten, utan kan istället skicka in en skriftlig anmälan till Skatteverket om att de på egen hand fördelar sin egendom. Detta måste dock göras under äktenskapet, se 9 kap. 1 § 2 st. ÄktB. Ska gemensam egendom övergå till att bli enskild egendom, behöver det framkomma i ett äktenskapsförord samt ett bodelningsavtal.


Gåvor och gåvobrev

Händer som håller om papper med kalkyler ekonomisk familjerätt

Den juridiska regleringen runt gåvor är inte helt enkel. Vissa gåvor måste exempelvis göras skriftliga, andra inte. Gåvor kan också påverka arv. Vi kan hjälpa dig att upprätta juridiskt bindande gåvobrev som skyddar både givaren och mottagaren för att undvika eventuella framtida oklarheter och konflikter.


testamente

Reglerna som anger rätt att ta arv återfinns i ärvdabalken. Om en person avlider och det inte finns något testamente är det dessa regler som bestämmer vem som ärver den avlidne. 

Det finns i många fall anledning att vilja förordna om ett annat sätt att fördela sitt arv. Det kan bland annat bero på att man vill att någon som inte annars skulle omfattas av rätten att ta arv ska få en del av dödsboet, att man har särkullbarn eller att man vill göra särskilda förordnanden avseende en viss egendom som exempelvis en semesterstuga eller en segelbåt. 

För att reglera vad som ska hända med din egendom efter att du avlidit kan du upprätta ett testamente. För att upprätta ett giltigt testamente måste ett antal formkrav vara uppfyllda. Varje individ bör se över sitt behov av testamente varje gång ens civilstånd ändras. Kanske medför förändringen ett behov av stärkt skydd för en viss arvtagare.

Jurist som skriver på papper

Vid författandet av ett testamente är det viktigt att ta hjälp av någon med juridisk expertis inom ekonomisk familjerätt eftersom antalet fallgropar är flera. Exempelvis är begrepp som fri förfoganderätt, full äganderätt samt enskild egendom lätta att använda i fel sammanhang så att testamentet får en innebörd som inte var avsedd vid författandet. 

Det är viktigt att ha i åtanke är att sambor inte har rätt att ärva varandra. Finns inte ett testamente från en sambo som föreskriver att en del av arvet ska tillfalla den andra vid dödsfall, har den efterlevande sambon ingen rätt till arv. Upprättas inget testamente kan det innebära att arvsskiftet efter en sambos död slutar med att den efterlevande sambon äger det gemensamma huset tillsammans med den avlidne sambons förälder. Därför kan det vara viktigt att upprätta ett inbördes testamente. 

För att kunna upprätta ett testamente krävs att testatorn har rättskapacitet. Det krävs alltså att testatorn är myndig. Det är exempelvis inte giltigt att upprätta ett testamente under psykisk störning eller demens. 

Det finns begränsningar beträffande vad som kan testamenteras. Exempelvis kan man inte som testator ange att ens egna barn inte ska ha rätt att ta arv. Sammantaget är det viktigt att testamentet följer bestämmelser i lag och inte bortser från bröstarvingars rätt till arvslott och laglott. 

Som huvudregel måste testamentet undertecknas av testatorn under bevittning av två gentemot testatorn oberoende personer. Under en livstid är det inte ovanligt att en individ ger gåvor, vilket i vissa fall ska ses som förskott på arv. Detta får betydelse senare vid arvsskiftet för att fördelningen av arvet ska vara rättvis.

Vi hjälper dig med rådgivning inom ekonomisk familjerätt och att upprätta ett testamente.


Arvsrätt

Lagbok och dokument

När en person avlider finns det vissa regler i lagen som bestämmer hur egendomen ska fördelas bland de efterlevande. Arvsrätten är ett rättsområde inom familjerätten som reglerar vem som har rätt till arv, hur arvet ska fördelas, hur stor andel av arvet som tillfaller vem samt ett flertal andra frågeställningar.

Hur fördelas ett arv?
Vad som utgör arv kallas för den avlidnes kvarlåtenskap. De som har rätt till en andel i kvarlåtenskapen delas upp i arvsklasser, där de som är bröstarvingar har den starkaste ställningen och en absolut rätt till sin del i kvarlåtenskapen. Bröstarvingar är barn, barnbarn eller barnbarnsbarn i rakt nedstigande led. Det är möjligt att utesluta alla arvtagare, förutom bröstarvingar, genom att upprätta ett testamente.

Enligt arvsrätten är huvudregeln att varje individ råder över sin egendom genom hela livet. Vad som däremot inte är tillåtet är att testamentera eller skänka bort stora delar av, eller hela, sin egendom ifall man har bröstarvingar. En bröstarvinge har en absolut rätt till sin laglott, vilken är hälften av arvslotten.

Skulle det vara så att en bröstarvinges laglott kränkts genom exempelvis ett äktenskapsförord eller en gåva, kan bröstarvingen hävda sitt förstärkta laglottsskydd (ärvdabalken 7 kap. 4 §). 

Om man inte är gift eller har några barn får föräldrarna arvet. Om ens föräldrar är avlidna ärver syskonen i stället och är ett syskon avlidet övertar dennes barn rätten till arv. Gränsen för att ha rätt till arv går vid kusiner. Var den avlidne gift har den efterlevande makan rätt till arv före gemensamma barn, så kallade bröstarvingar. Har den avlidne däremot särkullbarn har dessa rätt till arv före makan. Särkullbarn är benämningen på barn som enbart är biologiskt barn till en av makarna i ett äktenskap. Har den avlidne varken ett upprättat testamente eller barn ärver allmänna arvsfonden arvet. 

I vissa fall där de efterlevande inte kan komma överens om hur arvet ska fördelas eller det finns egendom utomlands kan det finnas behov av juridisk hjälp. En boutredningsman har i uppdrag att samla in och fördela kvarlåtenskapen mellan de efterlevande. 

Ibland kan det också uppstå tvist mellan de efterlevande på grund av en gåva som någon fått av den avlidne som de efterlevande anser borde ingå i kvarlåtenskapen som ska fördelas vid arvet.

Vi hjälper dig med rådgivning inom ekonomisk familjerätt och i frågor om arvsrätt.

Boka en kostnadsfri inledande rådgivning

Få hjälp med att upprätta avtal om ekonomisk familjerätt som samboavtal, äktenskapsförord, gåvobrev och testamenten. Kontakta oss för att boka en tid. 

Frågor och Svar

Ekonomisk familjerätt omfattar regler om makars eller sambos egendom samt frågor gällande arv, bodelning och testamente. Du kan i förebyggande syfte upprätta handlingar för att bestämma hur egendom ska fördelas vid en framtida skilsmässa eller separation.

Fler rättsområden

Brottmål

För dig som vill ha juridisk hjälp vid misstanke om eller blivit utsatt för brott

läs mer

Socialrätt

För dig som vill ha juridisk hjälp med LVU, LPT, LVM och LRV

läs mer

Ekonomisk famlijerätt

För dig som vill ha hjälp med samboavtal, äktenskapsförord och testamenten

läs mer

Vårdnadstvist

För dig som vill ha juridiskt stöd i en vårdnadstvist

läs mer

Ekobrott

För dig som vill ha juridisk hjälp vid misstanke om ekobrott

läs mer

Affärsjuridik

För dig som vill bilda eller driver företag

läs mer

Migrations- och asylrätt

För dig som söker asyl eller har juridiska frågor om migrationsrätt

läs mer

Notarius Publicus

Få hjälp att intyga dokument med apostille och vidimera namnteckningar

läs mer

Boka en kostnadsfri inledande rådgivning

08 128 952 00

Kammakargatan 66 

111 24 Stockholm

018 500 610

Kungsängsvägen 27
753 23 Uppsala

08 128 952 00

Järnagatan 16,
151 73 Södertälje

015 271 10 10

Nordfeldts Väg 9
645 51 Strängnäs

015 522 78 80

Hospitalgatan 26
611 32 Nyköping

Advokatlaget förklarar

  • Vad är en fullmakt?

    En fullmakt ger dig möjlighet att ingå avtal och utföra andra rättshandlingar i en annan persons namn, för den personens räkning.

    Läs artikel

Postadress

Advokatlaget AB
Box 454 32
104 31 Stockholm

Maila oss

Stockholm

Kammakargatan 66
111 24 Stockholm

Hitta hit

08 128 952 00

Uppsala

Kungsängsvägen 27
753 23 Uppsala

Hitta hit

018 500 610

Södertälje

Järnagatan 16
151 73 Södertälje

Hitta Hit

08 128 952 00

Strängnäs

Nordfeldts Väg 9
645 51 Strängnäs

Hitta Hit

015 271 10 10

Nyköping

Hospitalgatan 26
611 32 Nyköping

Hitta Hit

015 522 78 80

© Advokatlaget AB. Alla rättigheter reserverade

Privacy Overview
tomt dokument igen

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.

Strictly Necessary Cookies

Strictly Necessary Cookie should be enabled at all times so that we can save your preferences for cookie settings.