Advokat affärsjuridik
Våra advokater har lång erfarenhet av affärsjuridik och hjälper dig i juridiska frågor när du bildar eller driver företag.
Boka en kostnadsfri inledande rådgivning
Affärsjuridik omfattar bland annat
- bolagsjuridik
- avtalsjuridik/avtalsrätt
- arbetsrätt
- entreprenadrätt
- obeståndsrätt
- olika typer av tvister i domstol och skiljeförfarande
advokat affärsjuridik när du BILDAr FÖRETAG
När man ska bilda ett nytt företag är det vanligt att frågor uppstår om vilken bolagsform man ska välja. Om flera personer ska bilda företag tillsammans kan det också behöva upprättas ett avtal för att reglera delägarnas inbördes rättigheter och skyldigheter, ett så kallat kompanjons- eller aktieägaravtal. I ett tidigt skede kan det också vara aktuellt att upprätta avtal med leverantörer, samarbetspartners och kunder samt med personal.
Advokatlaget kan hjälpa dig att bilda företag och att upprätta kompanjonsavtal och aktieägaravtal. Vi har även stor vana av att upprätta olika former av standardavtal och andra typer av avtal samt att biträda klienter i förhandling med samarbetspartners, leverantörer och kunder.

advokat affärsjuridik när du DRIVer FÖRETAG

När man driver ett företag kan det uppstå många typer av juridiska frågeställningar och problem. De frågor som kan uppstå är exempelvis bolagsrättsliga frågor kring ledningen av företaget, personalfrågor, avtalsfrågor och frågor avseende tvister med samarbetspartners, leverantörer eller kunder.
Advokatlaget har stor erfarenhet av att biträda företag avseende juridiska frågor som rör driften av ett företag.
Arbetsrätt
Förhållandet mellan arbetstagare och arbetsgivare regleras av arbetsrätt. Arbetsgivare har ett omfattande arbetsrättsligt regelverk att förhålla sig till, men det kan även vara bra för den enskilde arbetstagaren att vara medveten om vilka regler den omfattas av.
Inom arbetsrätten finns det lagar som reglerar allt från anställning och uppsägning, men även det fortlöpande arbetet när anställningen består. Det gäller formen av anställningen, semesterersättning, lön, arbetsmiljö samt permittering och varsel. Eftersom regelverket inom arbetsrätten till stor del hänger på tidsbestämda kollektivavtal är arbetsrätten aldrig statisk.
Läs mer om arbetsrätt
Den huvudsakliga lagen som skyddar dig som enskild arbetstagare är lagen om anställningsskydd, LAS. LAS innehåller regler som främst berör dig som arbetstagare enskilt. Det gäller bland annat anställningsavtal, uppsägning, provanställning och omplacering. En anställd får inte sägas upp utan saklig grund.
Lagen stadgar tre anledningar som är giltiga grunder för att bli av med sin anställning:
- uppsägning med anledning av personliga skäl eller arbetsbrist
- misskötsel
- avskedande
När arbetsbrist är orsaken till uppsägning av arbetstagare finns ett antal stadganden som reglerar hur, när och vem som ska sägas upp, vilket blir aktuellt när flera anställda sägs upp. Det handlar då främst om företrädesrätten som finns reglerad i 22-27 §§ LAS. Där finns turordningsregler att ta hänsyn till, alltså vem som ska sägas upp och när
Regler för arbetsgivaren att ta hänsyn till i ett sådant förfarande handlar bland annat om att arbetsgivaren innan turordningen för uppsägning börjar, får undanta tre arbetstagare från uppsägningen. Om tre arbetstagare undantagits från uppsägning fastställs sedan turordningen efter varje anställds sammanlagda anställningstid hos arbetsgivaren. Arbetstagare som sagts upp på grund av arbetsbrist har sedan företrädesrätt till återanställning när behov av ökad arbetskraft åter finns hos arbetsgivaren, förutsatt att den uppsagda arbetstagaren har den kvalifikation som krävs för jobbet.
Uppsägningstid regleras i 11 § LAS, där det framkommer att uppsägningstiden som minst får vara en månad. Tiden kan däremot vara längre i många fall, beroende på tiden arbetstagaren varit anställd hos arbetsgivaren. Av paragrafen kan exempelvis utläsas, att har arbetstagaren varit anställd i sju år har den rätt till fyra månaders uppsägningstid.
Lagen om medbestämmande i arbetslivet, MBL, reglerar anställdas rätt till medinflytande på arbetsplatsen. Det görs genom kollektivavtal som fackförbund har tecknat med arbetsgivaren. Med detta följer att den fackliga organisationen har rätt till information och insyn i verksamheten.
Arbetsgivaren har också en skyldighet att hålla förhandlingar med facket om arbetsgivaren i framtiden planerar att omorganisera eller förändra verksamheten. Förhandlingarna ska då främst handla om hur den enskilde arbetstagaren berörs av förändringen. Som medlem i en facklig organisation har arbetstagare alltid rätt att delta i arbetsrättsliga konflikter, förutsatt att det beslutats av den fackförening arbetstagaren är medlem i.
En huvudregel inom juridiken är att lagregler antingen är tvingande eller dispositiva. En tvingande regel innebär att den inte kan avtalas bort eller på annat sätt undgås. En dispositiv regel innebär att den med hjälp av avtal kan bortses från.
I MBL finns ett antal paragrafer som innehåller semi-dispositiva regler, vilket är specifikt just för arbetsrätten. Anledningen till denna typ av utformning av lagreglerna har sin grund i en stark vilja från både arbetsgivare och arbetstagare att i relativt hög grad kunna avtala det som är lämpligast för dem på arbetsmarknaden.
advokat affärsjuridik vid LIKVIDATION
Ett företag kan av olika anledningar behöva avvecklas. Det kan ske genom likvidation eller konkurs. Flera av advokaterna på Advokatlaget åtar sig uppdrag som likvidator i samband med avvecklingen av ett företag.
Fler rättsområden
Boka en kostnadsfri inledande rådgivning
Advokatlaget förklarar
-
Vad är tvistlösning?
En tvist uppstår när två parter är oense. I många fall handlar det om ekonomiska krav, men tvisten kan också handla om ett barns vårdnad. I sista hand avgörs tvisten genom skiljeförfarande eller domstol.
-
Vad är skadestånd?
Om du drabbas av en skada kan du ha rätt till ersättning i form av skadestånd. De typer av skador som kan ge dig rätt till kompensation kan röra din kropp, dina saker eller din ekonomi.
-
Vad är fordringsrätt?
Har du lånat ut pengar till en vän eller är någon skyldig dig pengar? Den största delen av avtal slutar inte i tvist och osämja, men det förekommer att en av parterna i ett avtal inte…
-
Vad är en fullmakt?
En fullmakt ger dig möjlighet att ingå avtal och utföra andra rättshandlingar i en annan persons namn, för den personens räkning.

© Advokatlaget AB. Alla rättigheter reserverade