Vad är böter?

Den grundläggande bestämmelsen kring böter finns i brottsbalkens 25 kap. 1 §, som stadgar att “böter skall dömas ut, enligt vad som är föreskrivet för brottet i fråga, i dagsböter, penningböter eller normerade böter. Är viss bötesform inte föreskriven för brottet, döms böter ut i dagsböter eller, om brottet bör föranleda lägre straff än trettio dagsböter, i penningböter”.
Dagsböter
När brottsbalken och specialstraffrättslig lagstiftning benämner ordet böter avses dagsböter. En vanligt förekommande reaktion på rattfylleri av normalgraden, ringa narkotikabrott och olovlig körning är just dagsböter.
Dagsböter delas upp i två delar, som sedan slås ihop, nämligen ett särskilt belopp för varje dagsbot samt ett visst antal dagsböter. Bedömningen av dagsbotens storlek fastställs utifrån den åtalades ekonomiska förhållanden. Syftet med denna utformning av dagsböter är att det ska bli lika kännbart för den som har en hög inkomst som för den som har en låg inkomst, eller ingen alls.

Detta kan exemplifieras med att du har rökt cannabis och blir tagen av polisen. Domstolen kommer fram till att du har begått ringa narkotikabrott och får straffet 30 dagsböter. Eftersom du saknar inkomst kommer storleken för varje dagsbot bestämmas till 50 kr. Det totala bötesbeloppet blir då 1 500 kr, 50 kr per dagsböter multiplicerat med antalet dagsböter, som var 30. Det totala beloppet om 1 500 kr betalas vid samma tillfälle till staten, senast 30 dagar efter domen vunnit laga kraft. När det är dags att betala dina dagsböter får du information från polisen om vilket bankgiro du ska sätta in pengarna på.
penningböter
Penningböter utgör en bestämd summa pengar, exempelvis 2 000 kr. Denna typ av böter blir ofta aktuell inom trafikbrott och betalas till staten för den överträdelse som den dömde har gjort. Denna typ av böter är bestämd oavsett vem som har begått brottet och träffar alla lika. Detta leder ofta till att den ofta träffar personer med sämre ekonomi hårdare. Beloppet på penningboten är bestämt av riksåklagaren efter en bedömning av hur allvarligt brottet är. Om du som bilförare kör mot rött får du exempelvis betala 3 000 kr, såvida gärningen inte är att klassa som vårdslöshet i trafik.
jämkning av böter
Ibland är det möjligt att jämka dagsboten, det vill säga nedsätta den. Exempelvis om en person döms till ett stort antal dagsböter för att det aktuella brottet har haft ett högt straffvärde, så kan dagsboten jämkas med hänsyn till att den enskilde skulle drabbas alldeles för hårt ekonomiskt. Utöver detta kan en jämkning bero på att den dömde lever under särskilt svåra sociala förhållanden och att det därför skulle vara mycket betungande att få en så hög dagsbot.
Relaterade rättsområden

© Advokatlaget AB. Alla rättigheter reserverade