Vad är misshandel?

Brottsbalken definierar däremot begreppet långt mer precist. Misshandelsbestämmelsen är formulerad enligt nedan:
“Den som tillfogar en annan person kroppsskada, sjukdom eller smärta eller försätter honom eller henne i vanmakt eller något annat sådant tillstånd, döms för misshandel till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader”.
Till skillnad från definitionen av misshandel i allmänt tal jämfört med den som finns stadgad i brottsbalken innehåller den sistnämnda ett antal konkreta rekvisit. Gärningspersonen måste 1. tillfoga en annan person 2. kroppsskada, sjukdom eller smärta eller försätta honom eller henne i vanmakt eller något annat sådant tillstånd. Utifrån detta kan förstås att det krävs en skada på något sätt hos offret, för att det ska ses som en misshandel. En knuff eller ett slag som inte gör ont eller leder till en skada kan alltså inte klassas som det.
Av vad som framkommer av lagtexten krävs att någon “tillfogar annan” skada, vilket innebär att misshandel därmed inte är ett oaktsamhetsbrott, utan det krävs uppsåt för att bli dömd för det. Det krävs alltså utöver att fysiskt skada eller slå någon annan, att den som gjort det också hade för vilja att göra det. Om någon av misstag orsakar en annan person skada kan det alltså inte ses som misshandel.
Vilka grader av misshandel finns det?
Brottet är indelat i olika grader beroende på hur allvarligt det är.
Om misshandeln är lindrig klassas den som ringa. Detta kan exemplifieras med en övergående smärta från en örfil. En knuff klassas ofta som en lindrig misshandel, förutsatt att den inneburit lindrig skada eller smärta för den knuffade.
Det är möjligt att ge sitt samtycke till ringa misshandel, varför åklagare inte kan driva målet vidare om den utsatte individen inte önskar anmäla.

Majoriteten av misshandelsbrott klassas som misshandel av normalgraden. Detta kan ses som att en vanlig misshandel rubriceras enligt normalgraden för misshandel. För att göra det begripligt kan det ses som att normalgraden kan innefatta allt från något enstaka slag med knytnäve till allvarligare former som även kan inkludera tillhygge, såvida inte skadorna klassas som alltför omfattande.
Om gärningspersonen visat särskild råhet eller hänsynslöshet, tillfogat allvarlig sjukdom eller orsakat svår kroppsskada kan misshandeln rubriceras som grov. Skulle den utsatte bli misshandlad av mer än en individ brukar det klassas som en grov misshandel, särskilt om den misshandlade blivit slagen och sparkad när den legat på marken helt försvarslös.
De absolut allvarligaste fallen av misshandel går under rubriceringen synnerligen grov misshandel. Det omfattar gärningar som lett till bestående kroppsskador eller synnerligt lidande.
Vilket straff leder misshandel till?
Straffet beror på svårighetsgraden hos misshandelsgärningen. Mycket av påföljdsbestämningen hänger alltså på vilken grad av brottet som ligger för handen.
En ringa misshandel leder ofta till dagsböter, även fast straffskalan går upp till max sex månaders fängelse. Klassas misshandeln av normalgraden kan maximistraffet vara två års fängelse, men i praktiken går straffen för normalgraden upp till max ett och ett halvt år. Ofta blir fängelse inte ens aktuellt, utan frivårdspåföljder så som skyddstillsyn eller villkorlig dom väljs i första hand. En grov misshandel föreskriver fängelse lägst ett och ett halvt år till maximalt sex år. En synnerligen grov misshandel har en straffskala på fem till tio års fängelse.
Relaterade rättsområden

© Advokatlaget AB. Alla rättigheter reserverade