vad är ett fängelsestraff?

hur länge sitter man i fängelse?
Fängelse kan vara utdömt på livstid eller bestämt till en viss tidsperiod. Ett fängelsestraff som är tidsbestämt är vanligtvis minst 14 dagar och maximalt 10 år. Om det i straffskalan för ett visst brott finns fängelse på livstid som valbart alternativ, är det tidsbestämda fängelsestraffet 18 år.
Som huvudregel sitter du i fängelse två tredjedelar av ditt fängelsestraff, om det är tidsbestämt. Däremot måste den intagne dock alltid sitta minst trettio dagar. Därefter finns det möjlighet att bli villkorligt frigiven. Om du misskött dig allvarligt under din fängelsetid kan den villkorliga frigivningen skjutas upp. Det här kan förklaras enligt nedan:
- den misstänkte blir dömd till fängelse i tre månader – den sitter i fängelse minst 60 dagar
- den misstänkte blir dömd till fängelse i en månad – den sitter i fängelse minst 30 dagar
Om den som dömts till fängelse varit frihetsberövad innan domen som lett till fängelse fällts, är utgångspunkten att antalet dagar får avräknas mot fängelsetidens längd. Tre dagar i häkte avräknas mot tre dagars fängelse. Om du efter två tredjedelar av ditt fängelsestraff blir frigiven, är du inte helt fri, utan den återstående tiden är du villkorligt frigiven. Med detta menas att om du begår ny brottslighet kan du få lov att avtjäna den återstående tiden av fängelsestraffet. Detta kan uttryckas som att man förverkar tidigare villkorligt medgiven frihet.
villkorligt frigiven
Den prövotid som återstår efter den dömde blivit villkorligt frigiven, som återspeglar den återstående strafftiden, minst 365 dagar, har koppling till straffet fängelse på så sätt att fängelsestraffet är avtjänat först när prövotiden gått ut. Fängelsestraffet består då majoriteten av tiden av anstaltsvistelse, men övergår sedan till prövotid.
Kriminalvården har möjlighet att bestämma att den villkorligt frigivne ska vara övervakad, om misstanke finns om återgång i brottslighet innan prövotiden löpt ut. Denna övervakning är i form av att personen håller regelbunden kontakt med en övervakare gällande jobb, boende och andra relevanta förhållanden.

Som villkorligt frigiven med övervakning har du också en skyldighet att hålla telefonkontakt och gå på möten med din övervakare. Det är i en sådan här situation även fotboja kan aktualiseras för att Kriminalvården ska kunna övervaka dig.
andra påföljder
Fängelse är ett straff som kan kombineras med andra typer av påföljder, så som skyddstillsyn och kallas då “28:3 fängelse”. Denna kombination är möjlig om fängelsetiden bestäms till minst 14 dagar och högst 3 månader. För att avgöra fängelsetiden görs en bedömning av art och straffvärdet hos brottet som begåtts. Villkorlig frigivning är i ett sådant här fall inte ett alternativ, utan den dömde måste då avtjäna hela fängelsestraffet som är i kombination med skyddstillsynen. Skyddstillsynsdelen består sedan av skötsamhet, övervakning och prövotid. För att domstolen ska utdöma fängelse i kombination med skyddstillsyn krävs starka skäl. Om brottet begåtts av en person med särskilda personliga förhållanden kan det vara en anledning till att den framställda kombinationen utdöms.
villkorlig dom
Ett fängelsestraff kan i vissa fall bytas ut till villkorlig dom. Huvudorsaken till detta är att domstolen är av den mening att det fattas skäl att tro att den misstänkte ska begå nya brott. Ofta är det enbart en lämplig påföljd om det var många år sedan ett brott begicks eller om du är helt ostraffad sedan tidigare. Får du en villkorlig dom medför den en prövotid på två år, där du ska sköta dig och efter bästa förmåga skaffa dig en inkomst. Sköter du dig inte under prövotiden kan du få en varning, och i värsta fall få en annan strängare påföljd. Det är möjligt att kombinera en villkorlig dom med samhällstjänst eller böter.
Relaterade rättsområden

© Advokatlaget AB. Alla rättigheter reserverade